Sew it yourself

A couple of days ago, after talking to a “virtual” friend on instagram about sewing kids clothes and much other, I got such an urge to do something for Alva right on the spot! But the only pattern I have for the moment is for a dress and I wanted to try something else. My mom (who’s been sewing for 40 years) always talks about how she uses an existing garment to draw a pattern and I thought why not try that? So I took Alva’s dungarees from Zara baby, put them on the floor and drew the lines around it. Then I cut and sew. And they actually turned out pretty good! Of course there are plenty of details that could be improved but it’s totally ok for a first! So ok that I sew another pair right away in the same fabric as the pocket on this pair, but they are not completely done yet.
What I’m most pleased about is the fact that I managed to make a garment all the way from scratch and as a bonus – the price tag, the material cost was about 5€ for a pair of soft, cozy dungarees!

För några dagar sedan, efter att ha pratat med en “nätkompis” på instagram om att sy barnkläder, fick jag ett ryck och ville sy någonting till Alva på direkten. Men det enda mönstret jag har hemma är ett på en klänning och jag ville göra nåt annat. Min mamma, som syr sedan 40 år tillbaka, pratar ofta om hur hon tar ett existerande plagg och ritar av det för att göra ett mönster så jag tänkte att det kan jag väl också prova på? Så jag tog Alvas snickarbyxor från Zara baby, la dem på golvet och började rita av. Sen klippte jag till och sydde. Och det blev faktiskt bra! Självklart finns det hur många detaljer att förbättra som helst men de blev helt ok! Så bra att jag sydde ett par till i samma tyg som fickan på dessa men de är inte riktigt färdiga än, måste sy upp fållen först.
Det är jag är mest nöjd med är att jag lyckades skapa ett plagg helt från scratch och bonusen är priset, materialkostnaden gick på ungefär 50kr för ett par mjuka, mysiga snickarbyxor!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.